I går fikk jeg en idé som jeg gjerne ville teste ut, men da trengte jeg hjelp av assistentene. Jeg har nemlig vært så rådvill på hva jeg skulle gjøre med alle plommene våre, for i år har vi fått alt for mange på trærne våre. Jeg kunne selvfølgelig fått assistentene til å lage syltetøy og gelé, men det er det ingen som spiser her i huset. Igjen begynte jeg å saumfare nettet på jakt etter noe jeg kunne lage, og plutselig fant jeg en oppskrift som jeg bare måtte teste ut.
En oppskrift på plommesaft lyste i mot meg, og den måtte jeg bare prøve. Saft er jo noe alle liker, og skulle vi ende opp med å lage for mye kunne vi jo bare gi litt bort. Så i går gikk jeg til innkjøp av en del utstyr som vi trengte, deriblant en sil og glassflasker. Så i dag var det bare å sette i gang, og med to assistenter på jobb gikk det virkelig unna på kjøkkenet.
Det første vi gjorde var å veie opp plommene, for den oppskriften vi brukte var beregnet på 2kg plommer. Deretter delte vi alle plommene i to og fjernet steinene, så var det bare å hive alle plommene i en stor kasserolle med 4 dl vann. På komfyren fikk plommene stå og putre under lokk i ti femten minutter til det meste hadde løst seg opp, og nå var det bare å finne frem silen.
Jeg kjøpte en saft sil på Clas Olsen til 150 kroner, men du kan også bruke et gammelt putetrekk eller et sileklede, begge deler fungerer like godt. På dette tidspunktet begynte vi arbeidet med å sterilisere glassflaskene som saften skulle være på, alt skulle være 100% rent. Flaskene la vi i ovnen på 100 grader i ti minutter, mens korkene fikk et raskt oppkok i en kasserolle.
Etter vi hadde silt plommesaften og fjernet litt overflødig skum helte vi saften i en kasserolle med 800g sukker, så var det bare å la saften koke til alt sukkeret hadde løst seg opp. Så var det bare å finne frem trakten og fylle opp glassflaskene, to liter saft ble det til slutt. Nå står plommesaften til avkjøling i kjøleskapet, og nå gleder jeg meg bare til å smake. Hele prosessen var unnagjort på en time, så enkelt og fort gjort.
Nå skal jeg få assistentene til å plukke enda mer plommer så vi kan lage enda mer saft, men denne gangen skal jeg fryse ned saften og gi bort til jul. Jeg er så glad for at jeg kom over den oppskriften, men det irriterer meg at jeg ikke har tenkt på å lage saft før. Bare fargen på saften er nok til å få deg i bedre humør, og hvis det smaker like godt som det ser ut så er jeg sikker på at den blir en slager i husstanden…
Ingredienser :
2kg plommer
4 dl vann
800g sukker
Dette er hverdagslykke.
Har en del som skal syltes å gies bort her. Spiser noe selv også da.
Godt jobbet🥰❤️
Ja virkelig Kate, det er ingenting som er mer luksus enn hjemmelaget saft fra egen hage 😊💕
Ingenting er bedre enn å lage mat/drikke fra bunnen av – og aller helst av egne råvarer. Jeg var i hagen og plukket bringebær i dag. Den skal jeg lage bringebærlikør av. Det er utrolig godt – og fint å gi bort i gave.